NAKUP NAD 1200 KČ A NA CELÝ NÁKUP DOSTANEŠ 50% SLEVU! *sleva se odečítá z původní ceny produktu.

Podpora trávení

Nejprodávanější

4156 clean active
590 Kč –33 %
Clean&Active
Skladem (4)
Kód: 1448
Původně: 590 Kč  (–33 %)
395 Kč
Detail
1 položek celkem
4156 clean active
590 Kč –33 %
Clean&Active
Skladem (4 ks)
395 Kč

Šťastné bříško

Kód: 1448

Lidské tělo obsahuje biliony mikroorganismů, které jsou naprosto nezbytné pro jeho zdravé fungování. Všechny tyto bakterie, kvasinky, viry a houby ovlivňují trávení, fungování nervového systému a také imunitu. Soubor těchto organismů, jejichž počet je přibližně třikrát větší než počet vlastních buněk našeho těla a které mají zcela zásadní vliv na naši kondici, se nazývá mikrobiom. Nejnovější výzkumy dokonce dokazují přímou souvislost mezi zdravým fungováním střeva a mozku. I proto bychom měli dbát na to, aby byl náš mikrobiom vždy v dobré kondici.

#ShowMore#

Význam střevního mikrobiomu 

            Nejvíce mikroorganismů se vyskytuje ve střevech. Kromě trávení přijaté potravy má střevo na starosti mnoho dalších funkcí. Ovlivňuje stav našeho imunitního systému, absorbuje vitamíny a minerály, zamezuje vstřebávání toxických látek do krve a produkuje hormony a neurotransmitery. V případě narušení mikrobiomu může docházet k syndromu propustného střeva, kdy do krevního řečiště prosakují toxiny a natrávená potrava, což může vést k alergiím, zánětům a autoimunitním onemocněním. 

            Stav mikrobiomu může ovlivnit velké množství činitelů. Jedním z nich jsou například léky, především antibiotika, která likvidují prospěšné mikroorganismy přítomné ve střevech. Střevní bakterie mohou být poškozeny také stresem, nadměrným pitím alkoholu, nedostatečným pitným režimem a konzumací potravin ošetřených pesticidy. Vlivem těchto činitelů může nastat tzv. dysbióza, nerovnováha mezi škodlivými a prospěšnými bakteriemi. 

Doplňky stravy pro zdravou střevní mikroflóru 

Pro udržení dobrého stavu mikrobiomu přitom stačí dodržovat několik základních pravidel. Strava by měla obsahovat dostatek látek, které se starají o kondici našeho mikrobiomu. V našem jídelníčku by tedy neměl chybět dostatek ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na vlákninu, celozrnných výrobků a mléčných produktů obsahujících probiotika a prebiotika.

1.   Probiotika 

            Pro zdraví našeho trávicího ústrojí jsou nezbytné prospěšné bakterie a kvasinky, které nazýváme probiotika. Ta pomáhají štěpit nestravitelná vlákna způsobující zažívací obtíže a posilovat střevní bariéru po užívání léků během nemocí. Najít je můžeme ve fermentovaných výrobcích, například kysaném zelí nebo kimchi, nebo v jogurtech obsahujících tzv. živé kultury. Kromě toho je lze doplňovat formou potravinových suplementů. 

2.   Vláknina 

            Vlákninu můžeme rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina, kterou najdeme v ovesných vločkách, luštěninách, ořeších a semenech, absorbuje vodu, snižuje hladinu cukru v krvi a úroveň cholesterolu. Nerozpustná vláknina obsažená v zelenině, celozrnných potravinách a pšeničných otrubách funguje jako účinný čistič střev, a proto je nezbytná pro jejich správné fungování. Dalším typem vlákniny jsou tzv. prebiotika. Ta najdeme v ovoci, zelenině a zrnech. Působí jako prevence zánětů střev a podporují růst zdraví prospěšných bakterií ve střevech. 

3.   Trávicí enzymy

              Trávicí enzymy jsou molekuly bílkovin, které fungují jako katalyzátory chemických reakcí probíhajících v našem těle. Každý z enzymů katalyzuje pouze určitou reakci. Některé štěpí molekuly látek na menší části, jiné je naopak spojují a vytváří tak nové molekuly. Jsou nepostradatelné nejen pro fungování trávení, ale též pro metabolismus či replikaci DNA. Enzymy obsažené ve slinných žlázách, slinivce a žaludku rozkládají jídlo a sloučeniny v něm obsažené na živiny, které tělo absorbuje. Jejich další funkcí je ochrana střeva před zánětlivými sloučeninami, jejichž přítomnost může vést k prosakování střev. 

Nejběžnější enzymy 

  • Laktáza je enzym nezbytný pro trávení laktózových cukrů
  • Lipáza pomáhá štěpit tuky (triglyceridy) na glycerol a mastné kyseliny
  • Amyláza štěpí v těle sacharidy a škrob na glukózu
  • Proteáza je skupina enzymů, konkrétně pepsin, trypsin a chymotrypsin, které v těle slouží k rozkladu bílkovin a produkují se ve slinivce, žaludku a tenkém střevě 

Suplementace enzymů 

Dospělý organismus může často trpět nedostatkem některých enzymů, proto je nutné je suplementovat pomocí doplňků stravy. Ty mohou pocházet ze tří zdrojů, živočišných, rostlinných nebo z hub, a mají formu prášku, tablet či roztoku. 

            a) Fungální enzymy

            Patří k dostupným širokospektrálním enzymům s velkou účinností. Jejich nevýhodou jsou nepříznivé účinky na osoby s vyšší citlivostí na příjem hub.  

            b) Živočišné enzymy

            Enzymy získané ze zvířat jsou nejpodobnější lidským. Jsou silné a širokospektrální, ovšem bývají nestabilní při skladování a mohou být nevhodné pro lidi s citlivějším imunitním systémem. 

           c) Rostlinné enzymy

K rostlinným enzymům patří například bromelain nebo papin. Tyto enzymy mají nižší účinnost, ale jsou dostupnější a lépe se skladují. 

4.   Betain

            Žaludek potřebuje ke svému správnému fungování a rozkládání potravy dostatečnou hladinu kyselin, nejvíce pak kyseliny chlorovodíkové. Její nedostatek může vést k zažívací dysfunkci. Kyselinu chlorovodíkovou lze doplnit pomocí sloučeniny betain hydrochloridu, který obsahuje betain a hydrochlorid. Přirozeně se vyskytuje v řepě, v suplementech jej najdeme ve formě betainového HCI. 

Betain (též trimethylglycin, TMG) je aminokyselina, která dokáže doplnit tuto kyselinu a má tak blahodárné účinky na trávicí soustavu. Je obsažen v cukrové řepě, žitném zrnu, špenátu, hnědé rýži, batátech, krůtím mase nebo krevetách. Betain je pro sportovce více než vhodný i díky své schopnosti zvýšit hladinu anabolických látek, což vede ke zvýšení silového výkonu a vytrvalosti. Kromě toho podporuje růst svalové hmoty. 

5.   Máta peprná

             Voňavá peprmintová rostlinka přináší lidskému tělu mnoho benefitů pro zdraví. Jedním z nich je i blahodárný účinek na trávicí systém. Olej z máty pomáhá léčit syndrom dráždivého tračníku, především pak jeho symptomy, jako jsou špatné trávení, plynatost, nadýmání, bolest a nepravidelné zažívání. Stejné účinky má též mátový čaj, ačkoli není tak silný jako olej. 

6.   Kelp

             Kelp (chaluha bublinatá) je mořská řasa, která slouží jako přírodní zdroj jódu, mnoha vitamínů, minerálů a živin. Kromě toho napomáhá správnému trávení tím, že stimuluje přirozenou činnost střevního traktu, přispívá k pocitu sytosti a odstraňuje zácpu. Kelp také dokáže podpořit léčbu gastrointestinálních vředů. 

7.   Lněné semínko

         Lněné semínko má vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin, díky čemuž slouží ke zlepšení trávení, zmírnění zácpy, snížení hladiny cholesterolu či rizika srdečních chorob. 1 lžíce lněného semínka obsahuje 2 gramy polynenasycených mastných kyselin (včetně omega 3), 2 gramy vlákniny a 37 kalorií. Všechny benefity, které semínko přináší, získáte snáze jeho namletím. 

8.   Kurkumin

             Kurkuma je vysoká rostlina rostoucí v Asii a Střední Americe, z níž je nejvíce využíván kořen. Bývá též nazývána indický šafrán či zlaté koření. Mletý kořen dává vzniknout sytě žlutému koření, které je součástí kari koření a často se používá jako barvivo. Účinná látka obsažená v kurkumě se nazývá kurkumin. Ten má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které působí příznivě na zdravé trávení. Kurkumin může pomoci při zánětu střev, pomáhá bojovat proti propustnosti střeva a používá se též při léčbě syndromu dráždivého tračníku (IBS).

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.