Rostlinný zdroj
Bohatým zdrojem bílkovin mohou být též potraviny a suplementy rostlinného původu. Pokud se vhodně zkombinují, je možné dosáhnout přítomnosti všech 9 esenciálních aminokyselin, navíc s mnohem menším příjmem tuků a cholesterolu, než je tomu u živočišných zdrojů. Rostlinné proteiny jsou ideální volbou pro vegetariány a vegany.
#ShowMore#
Složení rostlinných proteinů je poměrně různorodé. V širokém spektru rostlinných doplňků stravy najdeme proteiny ze sóji, hrachu, rýže, konopí, dýňového semínka, ovsa nebo chia semínek. Nejvyšší obsah bílkovin má sójový izolát (85 g na 100 g) a v patách mu jde hrachový protein (75 g na 100 g), který má podobné složení jako syrovátkový koncentrát. Další rostlinné proteiny mají nejběžněji 60 - 80 g bílkovin na 100 g.
Výhody rostlinných proteinů
- I přes nižší obsah EAA a BCAA aminokyselin stimulují tvorbu svalových bílkovin
- Při správném dávkování a kombinování dokáží nahradit živočišné proteiny
- Obsahují méně škodlivých tuků a cholesterolu, než živočišné proteiny
- Neobsahují laktózu a některé jsou bezlepkové, takže jsou vhodné i pro vegetariány
- jejich výroba představuje menší zátěž pro životní prostředí
Druhy rostlinných proteinů
I. Jednosložkové
Jsou složené z jednoho rostlinného druhu proteinu.
II. Vícesložkové
Tyto proteiny obsahující více druhů bílkovin zároveň, aby výsledné spektrum aminokyselin bylo co nejpodobnější kvalitnějším živočišným proteinům.