Vitamín C
Nejprodávanější

Vitamín C, též kyseliny askorbová, je pro náš organismus naprosto nepostradatelný. Dospělý člověk by měl přijmout přibližně 80 mg “céčka” denně. Jelikož vitamín C patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě, nadbytečně přijaté množství je z těla vyloučeno. Zvýšený příjem vitamínu C se doporučuje speciálně kuřákům, těhotným ženám, starším osobám a sportovcům, kteří se vystavují zvýšené fyzické zátěži. Najdeme jej přirozeně v potravě, často však v nedostatečném množství. Proto je vhodné jej suplementovat.
#ShowMore#
Vitamín C v potravě
Nejbohatšími zdroji vitamínu C jsou šípky, acerola, rakytník nebo černý rybíz. Dále jej najdeme v paprice, pažitce, brokolici či kapustě. Citrusové plody paradoxně nepatří mezi zdroje s největším obsahem tohoto vitamínu, jak by se kvůli jejich kyselosti mohlo zdát. Kromě rostlinných zdrojů jej najdeme také v mase, především pak v játrech či ledvinách.
Potravinové doplňky
Přírodní potravinové doplňky jsou často vyráběny jakožto výtažky z šípku nebo rakytníku. Tyto suplementy obsahují krom kyseliny askorbové též flavonoidy, rozpustné pigmenty, které zvyšují vstřebatelnost a účinek vitamínu C a chrání jej před oxidací. Nejúčinnější vstřebávání vůbec však nabízí vitamín C vyrobený lipozomální technologií. Ta zaručuje, že se vitamín C dostane bezpečně až k buňkám, aniž by při průchod trávicím traktem došlo k vyšším ztrátám.
Účinky vitamínu C
- Podporuje normální funkci imunitního systému
- Přispívá k tvorbě kolagenu pro normální funkci cév, kostí, chrupavek, kůže a zubů
- Podporuje metabolismus
- Příznivě působí na centrální nervovou soustavu
- Zajišťuje normální psychickou činnost
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem