Vitamíny
Nejprodávanější




POTLAČENÍ ÚNAVY A VYČERPÁNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY A TAKÉ KONTROLU TĚLESNÉ HMOTNOSTI
Vitamíny jsou nízkomolekulární látky pro lidský organismus zcela nezbytné, protože zastávají funkci katalyzátorů biochemických reakcí a podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Kromě toho jsou nezbytné pro udržení mnoha tělesných funkcí a mají pozitivní vliv na imunitu. Známe 13 základních typů vitamínů, z nichž většinu lidský organismus nedokáže vyrobit, a proto je třeba je doplňovat pomocí stravy či potravinových doplňků.
#ShowMore#
1) Vitamíny rozpustné v tucích
Nositeli těchto vitamínů jsou tuky. Protože jsou tuky skladovány v těle, nadbytečný příjem těchto vitamínů může být nebezpečný (vitamíny A a D). Omezení tuků při cvičení a kalorickém deficitu může mít za následek jejich nedostatečný příjem. Proto je nutné je suplementovat.
- Vitamín A redukuje volné radikály, je velmi důležitý pro růst a obnovu kožních buněk, pro dobrý stav zubů, kostí a imunitu. Najdeme jej v brokolici, špenátu či sýrech.
- Vitamín D si tělo dokáže vytvořit samo, je-li vystaveno slunečnímu záření. Tento vitamín je nepostradatelný při stavbě kostí a zubů a pomáhá tak bojovat proti osteoporóze. Pomáhá při bolestech svalů, rekonvalescenci po úrazech a psychické únavě. Dále jej najdeme v mléce, tučných rybách či žloutcích.
- Vitamín E účinně bojuje proti volným kyslíkovým radikálům, které jsou důvodem vzniku mnoha nemocí. Pomáhá tedy s celkovou imunitou těla.
- Vitamín K pomáhá se srážlivostí krve a udržením zdraví kostí. Je přítomen při syntéze bílkovin a najdeme jej v mléku, játrech či listové zelenině.
2) Vitamíny rozpustné ve vodě
Pravidelný příjem vitamínů rozpustných ve vodě je pro tělo zcela nezbytný. Tento typ vitamínů obvykle nezpůsobuje hypervitaminozu, jejich nadbytek je totiž z těla vylučován močí. Obsah vitamínů v potravinách se však snižuje skladováním a tepelným zpracováním, proto je nutné tyto vitamíny doplňovat ve formě doplňků stravy.
- Vitamíny skupiny B (B6, B12, riboflavin a kyseliny listová) jsou důležité pro zachování energie organismu. Obsaženy jsou v mase, obilovinách, ovoci i zelenině.
- Vitamin B1 – thiamin
- Vitamin B2 – riboflavin
- Vitamin B3 – niacin
- Vitamin B5 – kyselina pantothenová
- Vitamin B6 – pyridoxine
- Vitamin B7 – biotin
- Vitamin B9 – kyselina listová
- Vitamin B12 – kobalamin
- Vitamín C – kyselina askorbová má pozitivní účinky především na naši imunitu, proto bychom jej měli doplňovat především v chladnějších měsících. Mimo to má vliv na tvorbu bílých krvinek, vstřebávání železa, vývoj kostí a zubů.