Živočišný zdroj
Nejprodávanější
Proteiny (bílkoviny) jsou v našem těle tvořeny řetězci aminokyselin. Ty mohou být buď esenciální, tedy takové, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit, a proto je musíme přijímat v potravě či doplňcích, nebo neesenciální, které naopak lidské tělo syntetizovat umí. Proteiny dále dělíme na živočišné a rostlinné podle toho, z jakého zdroje pochází.
Živočišné proteiny jsou proteiny živočišného původu, které najdeme v mase, vejcích nebo mléčných výrobcích. Také je označujeme jako plnohodnotné či kompletní, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Ačkoli jsou často spojovány s vyšším příjmem nasycených tuků a cholesterolu, jejich pozitivní vliv na lidský organismus je nezanedbatelný. Doplňky stravy s obsahem živočišných proteinů jsou syrovátkový protein, kasein nebo kombinované proteiny.
#ShowMore#
Výhody živočišných proteinů
- Většinou obsahují všechny esenciální aminokyseliny
- Poskytují více bílkovin při nižším kalorickém příjmu
- Obsahují tzv. hem železo (železo získané z potravy, která obsahovala hemoglobin), které je lépe vstřebatelné, než non-hem železo získané z rostlinné stravy
- Obsahují Omega-3 kyseliny EPA a DHA prospěšné pro zdraví srdce nebo mozku (hlavně ryby)
- Obsahují vitamín B12 prospěšný pro správné fungování nervového systému
- Obsahují zinek, který zlepšuje imunitu a trávení
Živočišné proteiny ale mají i své nevýhody. Příliš vysoký příjem živočišného proteinu může mít za následek hyperflitraci a přetížení ledvin, poruchy rovnováhy vápníku, nemoci jater či onemocnění koronárních tepen. Ideální je proto kombinovat jednotlivé zdroje živočišných proteinů s rostlinnými. Jen tak je totiž dosaženo zdravé vyváženosti, zvýšení plnohodnotnosti, využitelnosti a biologické hodnoty bílkovin.
Druhy živočišných proteinů
I. Syrovátka
Syrovátkové proteiny patří k nejběžnějším a nejdostupnějším proteinovým doplňkům. Syrovátkový protein je komplexním zdrojem bílkovin, protože obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin. Ze syrovátky lze získat tři typy proteinů, syrovátkový koncentrát, izolát a hydrolyzát.
II. Kasein
Vedle rozpustné syrovátky získáváme z mléka také nerozpustnou složku, kasein. Ten se v žaludku mění na gel, který má schopnost uvolňovat aminokyseliny do organismu postupně a tím dosáhnout dlouhodobějšího efektu pro náš organismus. Právě díky této vlastnosti je kasein označován za “noční protein”, jelikož může pomoci s budováním svalové hmoty během spánku.
III. Kombinované proteiny
Kombinované proteiny většinou obsahují více druhů bílkovin a spojují tak ty nejlepší vlastnosti “rychlých” a “pomalých” bílkovin pro ještě lepší výsledky.